4 vitamines die je kan nemen als aanvulling

Er zijn vele vitamines die je kan innemen als aanvulling op je dagelijkse voedingspatroon. Elk van deze vitamines heeft zijn eigen specifieke gezondheidsvoordelen. Hier zijn 4 vitamines die je kan overwegen als aanvulling. Enkele praktische tips in een notendop.

1. Vitamine D: voor de ontwikkeling van botten

Vitamine D is een vitamine die wordt aangemaakt door het lichaam wanneer we blootgesteld worden aan zonlicht. Het is ook te vinden in sommige voedingsmiddelen zoals vette vis en eieren. Vitamine D is belangrijk voor de opname van calcium, wat nodig is voor de gezonde groei en ontwikkeling van botten. Het kan ook helpen om het risico op beplaalde soorten kanker en hart- en vaatziekten te verminderen.

2. Vitamine C: het versterken van het immuunsysteem

Vitamine C is een vitamine die wordt aangetroffen in veel verschillende fruit- en groentesoorten zoals aardbeien, broccoli, kiwi’s en sinaasappels. Het is een heel sterk antioxidant dat helpt om de schade aan onze cellen te verminderen en het immuunsysteem gevoelig te versterken. Vitamine C staat ook bekend om griep en verkoudheid te voorkomen.

3. Vitamine B: een aanrader voor zwangere vrouwen

Foliumzuur is een B-vitamine die wordt aangetroffen in veel fruit, groenten en granen. Het is belangrijk voor de gezonde groei en ontwikkeling van het zenuwstelsel. Het kan ook helpen om het risico op bepaalde soorten kanker te verminderen. Zwangere vrouwen wordt aangeraden om voldoende foliumzuur te nemen omdat het kan helpen om bepaalde afwijkingen bij de foetus te voorkomen.

4. Vitamine B12: helpt tegen vermoeidheid en gebrek aan energie

Vitamine B12 wordt vooral aangetroffen in dierlijke producten zoals eieren, melk, vis en vlees. Het is belangrijk voor de gezonde werking van het bloed en het zenuwstelsel? Het kan ook helpen bij vermoeidheid en het gebrek aan energie te verminderen. Mensen die een vegetarisch of veganistisch dieet volgen, hebben vaak moeite om voldoende vitamine B12 binnen te krijgen en wordt een supplement aanbevolen.

© Pexels.com

Algemene conclusie bij het innemen van voedingssupplementen

Samengevat kan je besluiten dat vitamine D, vitamine C, foliumzuur met vitamine B en vitamine B12 vier vitamines zijn die je kan overwegen om in te nemen als aanvulling op je voeding. Het is belangrijk dat je eerst met een arts of diëtist overlegt voordat je een voedingssupplement gaat gebruiken. Als je toch beslist om een voedingssupplement in te nemen, is het wel belangrijk dat je kiest voor gerenommeerde merken om te volgen wat op de verpakking staat aangegeven wat betreft dosering. Onthoud ook dat een voedingssupplement niet kan dienen als een soort vervanger van een gevarieerd dieet of een gezonde levensstijl. Daarom is en blijft een gezond levenspatroon nog altijd het allerbelangrijkste. Deze voedingsstoffen zijn een belangrijke bron hiervoor:

  • Fruit
  • Groenten
  • Eiwitrijke voedingsmiddelen
  • Gezonde vetten
  • Volkorenproducten
Misschien vind je ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *