Een mens die gezond wil genieten van het leven kan simpelweg niet zonder vitaminen. Wist je dat er in totaal dertien van deze belangrijke voedingsstoffen bestaan? Ze zorgen voor een sterke weerstand, een gezond lichaam en een normale groei en ontwikkeling En dit zijn slechts enkele feitjes uit de bijzondere wereld van de vitaminen. In dit artikel vertellen we je er graag nog veel meer over!
Wat zijn vitaminen?
Vitaminen zijn vitale voedingsstoffen die nodig zijn om gezond te blijven. Ze zijn te vinden in allerlei voedingsmiddelen, variërend van fruit en groenten tot vlees, zuivel, graanproducten, aardappelen en smeer- en bereidingsvetten. Deze voedingsstoffen ondersteunen verschillende processen in het lichaam en zorgen er dus voor dat jij als mens blijft functioneren. En dat gebeurt allemaal automatisch. Een wonderlijk proces die ontzettend belangrijk is om vitaal door het leven te gaan!
Waarom zijn vitaminen belangrijk voor jouw gezondheid?
Vitaminen zijn ontzettend belangrijk voor een goede gezondheid. Sterker nog: een gebrek aan deze voedingsstoffen kan lichamelijke problemen veroorzaken. Zo leidt een tekort aan vitamine D soms tot zwakke botten en osteoporose. Te weinig vitamine B12 veroorzaakt in sommige gevallen bloedarmoede en/of zenuwschade. Over het algemeen krijgt jouw lichaam voldoende vitaminen binnen door gezond en gevarieerd te eten. Eet elke dag voldoende groente en fruit. Soms kan het nodig zijn om supplementen te slikken, zodat je voldoende vitaminen binnenkrijgt. Zo nemen sommige mensen in de wintermaanden vitamine D druppels, aangezien de zon zich dan minder vaak laat zien.
Welke vitaminen bestaan er?
In totaal bestaan er dertien essentiële vitaminen die elk menselijk lichaam nodig heeft. En elk van hen speelt een bijzondere rol bij het behoud van een goede gezondheid. Deze vitaminen zijn onder te verdelen in de groepen A, C, D, E, K en B. Laten we er eens verder in duiken, aangezien elke groep vitaminen zijn eigen functie heeft.
Vetoplosbare vitaminen
Vitamine A, D, E en K behoren tot de zogeheten ‘vetoplosbare vitaminen’. Zoals de naam al doet vermoeden worden ze bewaard in het vetweefsel van het lichaam. Bovendien verlaten ze het lichaam niet heel gemakkelijk, dus is het heel belangrijk om er niet te veel van te eten. Vitamine A is belangrijk voor het gezichtsvermogen, de immuunfunctie en de celontwikkeling. Het zit onder andere in aardappelen, wortels en spinazie.
Vitamine D
Vitamine D helpt het lichaam bij de opname van calcium en is nodig voor sterke botten. Door blootstelling aan de zon of door het gebruik van voedingsmiddelen als vette vis en zuivelproducten krijg je voldoende vitamine D binnen.
Vitamine E
Vitamine E is een antioxidant die helpt de cellen te beschermen tegen schade. Tevens speelt het een rol bij de bloedstolling. Het is dus onmisbaar voor het lichaam. Deze belangrijke vitamine is onder andere te vinden in noten en zaden, maar ook in bladgroenten en broccoli. Heb je meer vitamine E nodig? Eet dan bijvoorbeeld voldoende walnoten, hazelnoten en/of walnoten. Is nog lekker ook!
Wateroplosbare vitaminen
Ook de zogeheten wateroplosbare vitaminen, waaronder vitamine B en C, mogen we niet vergeten. Opvallend is dat ze niet in het lichaam worden opgeslagen. Zodoende krijg je ze alleen binnen door gezond te eten. En dat is belangrijk, want deze groep vitaminen draagt bij aan de de energiestofwisseling en de gezondheid van het zenuwstelsel. Ook is het een antioxidant die het immuunsysteem helpt versterken en een gezonde huid bevordert. Je vindt ze onder andere in granen, peulvruchten en dierlijke producten. Ook krijg je ze binnen tijdens het eten van sinaasappels, aardbeien en paprika’s.
Voldoende vitaminen binnenkrijgen is niet zo lastig als je denkt
We kunnen maar een conclusie trekken: vitaminen zijn essentiële voedingsstoffen die bijdragen aan een gezond, vitaal en gelukkig leven. Zo ondersteunen ze verschillende processen in het lichaam, die wij in dit artikel hebben genoemd. En we hebben goed nieuws: je hoeft helemaal niet veel moeite te doen om voldoende vitaminen binnen te krijgen. Met alle evenwichtig voedingspatroon gaat het praktisch vanzelf!