Zo bespaar je op je water

In Nederland en België hebben we geluk, want we hebben voldoende schoon water. Toch is het belangrijk om met zorg met water om te gaan. Bovendien zijn er verschillende manieren waarop je op je waterverbruik kunt besparen. In deze tekst gaan we daar dieper op in.

De vijf tips

1. Doe met mate
De eerste stap om op je waterverbruik te besparen, is om met mate te douchen, te koken en de was te doen. Douchen bijvoorbeeld kan efficiënter door een douchekop met een waterbesparende functie te gebruiken, zoals een regen- of sproeidouche. Met een regendouche krijg je een breder en meer gelijkmatig waterverdeling, waardoor je minder water verbruikt. Voor een sproeidouche kun je kiezen uit verschillende standen, waarmee je de kracht van de straal kunt aanpassen. In plaats van langdurig te douchen, kun je ook kiezen voor een korte douchebeurt. Door kort te douchen bespaar je veel water, zonder dat je inboet op je comfort.

2. Gebruik minder water bij het koken
Ook bij het koken kun je water besparen. Kook bijvoorbeeld alleen de hoeveelheid die je nodig hebt en gebruik een kleinere pan. Daarnaast kun je de deksel op de pan laten zodat het water sneller kookt. Ook kun je een pan met een antikleeflaag gebruiken, waarmee je geen extra water hoeft toe te voegen om het voedsel goed te laten garen. Vermijd bovendien het gebruik van veel water bij het schoonmaken van de pan.

3. Was je kleding met zuinigheid
Was je kleding op een lagere temperatuur. Dit bespaart energie en water. Gebruik bovendien alleen de hoeveelheid wasmiddel die nodig is en kies voor een wasmachine met een waterbesparende functie. Zo’n wasmachine gebruikt veel minder water en heeft bovendien een hogere energie-efficiëntie. Was ook alleen de hoeveelheid kleding die je echt nodig hebt.

4. Verminder de waterafvoer
Het is belangrijk om te zorgen dat er zo weinig mogelijk water in de afvoer terechtkomt. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je je tuin goed onderhoudt, zodat er geen water in de afvoer wordt geleid. Ook kun je ervoor zorgen dat er geen regenwater in de afvoer terechtkomt door bijvoorbeeld een regenton te gebruiken. Daarnaast kun je de afvoerbuizen regelmatig controleren op verstoppingen. Zo voorkom je dat er veel water verspild wordt.

5. Gebruik een regenwatertank
Een andere manier om op je waterverbruik te besparen, is door een regenwatertank aan te schaffen. Regenwater kan worden gebruikt voor het wassen, douchen, koken en tuinieren. Bovendien is regenwater vrijwel gratis en heeft het een betere kwaliteit dan het kraanwater. Een regenwatertank is ook een goede manier om water te besparen als je geen toegang hebt tot het waterleidingnet.

© Pexels.com

Besluit

Uit deze tekst blijkt dat er verschillende manieren zijn waarop je op je waterverbruik kunt besparen. Door met mate te douchen, bij het koken minder water te gebruiken, je kleding met zuinigheid te wassen, de waterafvoer te verminderen en een regenwatertank te gebruiken, kun je een significante besparing op je waterverbruik realiseren. Door deze maatregelen te nemen, draag je bovendien je steentje bij aan het milieu.

Misschien vind je ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *