Wie ooit al met migraine te maken kreeg, weet maar al te goed hoe pijnlijk en slopend zo’n aanval kan zijn. De pijn is enorm en de dagelijkse activiteiten worden op dat moment onmogelijk. Enkel rust, stilte en zo weinig mogelijk triggers lijken te helpen om de aanval onder controle te krijgen. Migraine, het is zoveel meer dan enkel wat hoofdpijn.
Migraine van naderbij bekeken
Migraine is een vorm van ernstige hoofdpijn die herhaaldelijk terugkeert en die enkele uren tot zelfs drie dagen aanhoudt. Sommige patiënten zullen voor de effectieve aanval al enkele waarschuwingen krijgen zoals een misselijkheid en braken, moeilijker spreken, zichtstoornissen en oogflikkeringen. We noemen dit migraine met aura. Voor andere patiënten zullen er geen signalen vooraf merkbaar zijn en komt de hevige hoofdpijn plots van uit het niets opzetten; we noemen dit migraine zonder aura.
Tijdens een aanval ondervinden patiënten en hevige en kloppende hoofdpijn die zich vaak beperkt tot één kant van het hoofd, misselijkheid en licht- en geluidsschuwheid treden vaak bijkomend op.
Wat zijn de oorzaken?
Over de precieze oorzaak van migraine bestaat, zelfs onder wetenschappers en artsen, nog steeds veel onduidelijkheid. Wat we wel al weten is dat het hier gaat om een storing in de hersenen die naar alle waarschijnlijkheid veroorzaakt wordt door een prikkeling van bloedvaten en zenuwen. Er zijn ook enkele zaken die opvallend vaak als mogelijke oorzaak aangeduid kunnen worden. We hebben het hier dan over een tekort aan slaap, een periode van rust na extreme stress, een langere vastenperiode en het drinken van alcohol. Bij vrouwen stellen we tevens vast dat hormonale veranderingen ook aanleiding kunnen geven tot het ontwikkelen van migraine.
Wat kun je doen bij een aanval?
Op zich bestaan er tot op heden geen medicijnen of behandelingen die migraine kunnen genezen. Het komt er voor de patiënt op aan om de pijn tijdens een aanval tegen te gaan door het gebruik van pijnstillers en door het uitschakelen van zoveel mogelijk triggers. Een donkere en stille kamer doen meestal wonderen en men slaagt er op die manier soms in de duur van de aanval te verminderen en de intensiteit ervan te verlagen. Het gebruik van icepacks en het toepassen van relaxatietechnieken kunnen ook een positief effect hebben; het komt er vaak op aan zelf wat te experimenteren met wat voor jou het beste werkt.
Zoals je hierboven al kon lezen is migraine helaas zoveel meer dan een beetje hoofdpijn. Voor patiënten kan het een echte lijdensweg vormen, voor niet-patiënten lijkt een aanval vaak moeilijk te bevatten te zijn.
Ben je zelf patiënt, maak dan zeker een afspraak met je arts om je aanvallen in kaart te brengen en manieren te vinden om die zo goed mogelijk door te komen. Heb je iemand in je omgeving die eraan lijdt, toon dan het nodige begrip en respect tijdens een aanval.